Атанас Мерджанов: Без анализ на причините, които ни доведоха до това състояние, няма как да вървим напред

Михаил Миков е полезният лидер на БСП в този момент

„Без анализ на причините, които ни доведоха до това състояние, няма как да вървим напред . Всичко, което се развива в публичното пространство, трябва да се пренесе вътре в партията”. Това каза говорителят на НС на БСП Атанас Мерджанов пред БТВ. Той заяви, че БСП  не е разгромена, защото левицата е  спечелила в 60 общини и е втора политическа сила.  Мерджанов припомни, че левицата също е била първа през тези 25 години. „Спомням си 1995г., когато развявахме картата на почти цялата червена България, но от това не последва нищо добро”, припомни той. Социалистът заяви, че ГЕРБ се е „нагълтала” с цялата власт в държавата и затова от тук нататък е важно каква ще бъде политиката на БСП и най-вече какво е добро за българските граждани. „Причините за тази загуба са много. След последните избори ние не успяхме съвсем цялостно да направим кадровите промени по места и разбира се да положим всички усилия за консолидация на БСП и лявото пространство”, обясни Мерджанов.  Той добави, че на тези избори левицата има малко над 390 хил. избиратели, но отлив има и във всички други политически сили.  По думите му резултатът на БСП е намален и заради други проекти в ляво. Народният представител заяви, че е  много по-достойно  да останеш и да променяш партията отвътре, вместо да правиш политически формации и да рушиш.

Атанас Мерджанов бе категоричен, че оставките в БСП, ако има такива, ще бъдат направени след обстоен анализ и първо пред партийните органи. Той бе категоричен, че за разлика от други партии всички членове на БСП могат да носят отговорност, включително и персонална, но допълни, че оставките не решават нищо. „Михаил Миков е полезният лидер на БСП в този момент, избирането му е решение на Конгреса, а не на един или друг критикар вътре в партията”, каза още Мерджанов. Той добави, че  за социалистите е важно как да привлекат нови избиратели за лявата политика, но е очевидно, че левицата има и пропуски. 


Дора Янкова: БСП се справя трудно с изборната машина на ГЕРБ

„Ние като партия се справяме трудно с изборната машина на ГЕРБ, въпреки че имахме много достойни кандидати по места”. Това каза народният представител от БСП ЛЯБА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова в ефира на БТВ.  Тя обясни, че на първия тур е имала възможност да присъства в ОИК – Смолян и в 02.20 ч. й е било казано, че повече от половината протоколи са сгрешени или променени. Това по думите й означава, че целият процес по броенето трябва да започне от начало, да се отворят чувалите и всички бюлетини да бъдат преброени отново. „След това много хора си казаха, че няма смисъл да ходят да гласуват, защото вотът им се подменя. Това не е основната причина за нашата загуба, но е част от нея”, добави народният представител.  Янкова бе категорична, че е безспорно, че в БСП върви промяна, но в рамките на тази година социалистите не са  успели да я направят напълно.  По думите й тази промяна преди всичко трябва да е свързана с връщане на политиката и политическото в БСП. „Ние останахме единствената опозиция на тези избори, останахме втора политическа сила и се вслушахме в призива на хората да останем леви и да работим за тях”, каза още тя.  Дора Янкова бе категорична, че БСП е спечелила от това, че не е поела ръката на АБВ. „В  с. Загражден кмет, подкрепян от БСП и в последствие преминал в АБВ водеше кандидата на ГЕРБ и ги убеждаваше как той е техният човек и хората го изгониха”, обясни тя. Янкова каза още, че още от днес започва битката за следващите местни избори и паралелно с това левицата ще предложи личност за кандидат за президент, която да представлява и обединява България.